Härkäpapu on perinteinen suomalainen viljelykasvi, joka jäi vähemmälle käytölle perunan ja herneen yleistyessä. Härkäpapu on erinomainen valkuaisen lähde erityisesti kasvissyöjille. Härkäpapu sopii keittoihin, jauhelihan korvikkeeksi, lihapatoihin, salaatteihin tai marinoituna lisukkeeksi. Kuivat pavut on hyvä liottaa ja ryöpätä ennen keittämistä.
Liota, ryöppää ja keitä:
- Liota pavut kylmässä vedessä yön yli lasi- tai muoviastiassa. Metalliastia kovettaa pavut puumaisiksi. Pidempi liotusaika lyhentää keittoaikaa. Pavut turpoavat liotuksen aikana reilusti. Liotusvesi kaadetaan pois.
- Ennen varsinaista keittämistä pavut on hyvä vielä ryöpätä eli kiehauttaa, jotta ne eivät jää pinnaltaan epämiellyttävän limaisiksi. Ryöppäysvesi kaadetaan pois ja pavut keitetään kypsiksi tuoreessa vedessä. Keittoaika puolen tunnin kieppeillä. Kerralla voi liottaa, ryöpätä ja keittää isomman satsin ja pakastaa sitten pavut pienempiin eriin käyttöä varten.
- Perinteisesti pavut on syöty kuorineen ja kuoren kuitu onkin hyväksi vatsan toiminnalle. Pavut voi liotuksen tai ryöppäyksen jälkeen myös puristella pois kuoristaan ja käyttää pelkän vaalean sisuksen.
Reseptejä:
Peruna-papurokka | Sadonkorjaajan pata |
Peruna-papurokka
1-2 sipulia koosta riippuen
muutama valkosipulinkynsi
rypsiöljyä tai nokare voita
1 pieni purkki tomaattipyreetä
reilu hyppysellinen paprikajauhetta
chilijauhetta tai cayennepippuria oman maun mukaan
5 dl yön yli liotettuja ja ryöpättyjä härkäpapuja
5 dl perunaa kuutioituna
(porkkanaa tai muita juureksia)
400-500 g tomaattimurskaa
reilu turaus ketsuppia (tai reilu ripaus sokeria ja tilkka etikkaa)
vettä
2 kasvisliemikuutiota
rouhittua mustapippuria
Kuullota hienonnetut sipulit ja valkosipulit rasvassa kattilan pohjalla. Lisää tomaattipyree ja mausteet. Pyörittele seosta hetki. Lisää pavut, perunakuutiot, tomaattimurska ja ketsuppi. Halutessasi voit korvata osan perunasta muilla juureksilla, kuten porkkanalla. Kaada joukkoon sen verran vettä, että perunakuutiot juuri ja juuri peittyvät. Lisää kasvisliemikuutio ja mustapippuria.
Keitä soppaa kunnes perunat ovat kypsiä. Soseuta ja mausta tarvittaessa. Keiton ei tarvitse olla aivan sosetta, pienet sattumat ovat mukavia. Tarjoile esimerkiksi raejuuston tai smetanan kanssa.
Alkuperäinen resepti, josta mukaeltu:lettupannu.vuodatus.net
Sadonkorjaajan pata
puoli kiloa naudan paistikuutioita
rypsiöljyä tai reilu nokare voita
ripaus paprikajauhetta
pieni purkki tomaattipyreetä
100g purjoa suikaloituna
300g porkkanaa
200 g sieniä
pari desiä liotettuja härkäpapuja
2 lihaliemikuutiota
puoli litraa vettä
3 laakerinlehteä
vajaa tusina kokonaisia mustapippureita
hienonnettua persiljaa
Kuumenna rypsiöljy padassa ja ruskista paistikuutiot. Lisää viipaloidut kasvikset, pavut & paloitellut sienet ja paista niitä lihojen kanssa hetki. Lisää pataan paprikajauhe & tomaattipyree ja sekoita. Kaada joukkoon vesi ja lisää lihaliemikuutiot, laakerinlehdet, mustapippurit & suola. Hauduta kannen alla tunnin ajan välillä hämmentäen. Tarkista maku. Viimeistele hienonnetulla persiljalla. Tarjoile perunamuusin tai keitettyjen perunoiden kera.
Halutessasi voit tuoreiden porkkanoiden sijaan käyttää muita kasviksia tai juureksia, esimerkiksi valmiiksi pakattuja keittojuures/vihannesekoituksia tuoreena tai pakasteena. Lisää pakastetut vihannekset pataan vasta haudutuksen loppuvaiheessa.
Alkuperäinen resepti, josta mukaeltu: www.ruokala.net
Muita härkäpapureseptejä löytyy muun muassa Gobbas Gård:n sivuilta.